De Canadese kano heb je in verschillende maten en vormen. Ze zijn er in solo en meer persoons uitvoering (tot wel 11 persoons en meer). Het meest gebruikt zijn echter de tandem kano's waarin twee of meer personen peddelen. Ook het solo varen wint terrein. Het Canadees varen is al lang geen gebeuren meer voor oude mensen of mensen met kinderen die een stukje gaan varen wanneer de zon hoog aan de hemel staat. Je kunt overal aan mee doen, ook lange afstanden zijn geen probleem meer. Wel is er veel techniek vereist. Maar dat is te leren bij b.v. onze kanovereniging.

Canadees

Typen Canadezen

Je hebt Canadezen voor het varen op vlakwater, wildwater, enz. Je hebt wedstrijd kano's, free-style kano's, lange afstands kano's, combi's, vouwcanadezen enz. met elk hun eigen specifieke eigenschappen en vormen. De lengte van de Canadees kan variëren tussen de 4,50 en de 5,50 meter. De breedte varieert van zo'n 60 tot 100 cm.

Materialen kunnen zijn:

-Vezelversterkte materialen (b.v. glasvezel, dioleen, kevlar, koolstof) mooi strak

-Royalex (bestaat uit 2 lagen vinyl met ertussen een laagje schuim) heel sterk

-Aluminium (heel sterk, geen glad oppervlak)

-Hout (afhankelijk van bouwwijze heel sterk en mooi strak)

-PE (slap maar slijtvast)

Vouw-canadezen zijn er ook in diverse uitvoeringen. Zij bestaan uit een aluminium frame met eroverheen een vinyl huid. Deze kano's worden meestal aangeschaft om trektochten te maken in een ver land. De kano's kunnen vervoerd worden in bus, trein en/of vliegtuig.

Peddel

Voor de Canadees is er een speciale peddel, nl. de steekpeddel (een steel met één blad)

Er zijn diverse steekpeddels t.w.

-Diepwater peddels

-Wildwater peddels

-Free-style peddels

-Knik peddels

De materialen hiervoor zijn o.a. kunststof blad met aluminium steel, helemaal hout en gelamineerd hout. De beste peddel voor je spieren is de peddel uit één stuk hout. (veert een beetje mee!). Belangrijk is de lengte van de peddel! De lengte van de peddel kun je bij bena-dering bepalen door te gaan zitten op een stoel en met de knop van de peddel op de zitting. Dan moet het peddelblad beginnen op ooghoogte of iets hoger. De juiste peddellengte kun je echter pas bepalen zittend in je eigen kano, (niet iedere kano is het zelfde) je peddel moet zo lang zijn, dat de peddelknop op schouderhoogte of iets hoger uitkomt waarbij het peddelblad net onder water moet zijn.

Peddelhouding

Je kunt peddelen:

-Zittend op het bankje

-Knielend (half zittend half op de knieën)

-Met een been knielend

Prijzen

De prijzen van een A canadees lopen uiteen van zo'n 1000,- euro tot wel 4000,- euro en zijn afhankelijk van het toegepaste materiaal. De prijzen van de steekpeddels liggen tussen de 70,- euro en de 250,- euro.

Cursus

Voor de Canadese kano geven wij een perfecte cursus. Wie wil leren peddelen volgens de nieuwste methode kan zich aanmelden voor deze cursus bij canadees (at) degoudsepeddel.nl. De cursus is zowel voor beginners als voor de meer gevorderden en is zowel voor tandem- als solovaarders.

Canadeescommissie:

E: canadees (at) degoudsepeddel.nl

Contactpersoon: Han Kreuk (T:0182-518258)

De canadeescommissie bestaat uit Han Kreuk en Karen Jansen