Zeekajakvaren

De horizon ligt ver weg. De zee is prachtig, maar soms ook wat onstuimig. Het grote open water is prachtig om te varen. Zeehonden en/of dolfijnen kun je ook in Nederland regelmatig tegen komen. De Oosterschelde of Waddenzee (om maar iets te noemen) zijn zeer aantrekkelijke vaargebieden.

Het varen op groot water stelt wel meer eisen aan de kajak en haar bemanning. Je moet al behoorlijk goed kunnen varen op binnenwater en dat ook nog redelijk lang kunnen volhouden. Omdat zeekajakvaren een groepsactiviteit is moet je ook de gedragsregels in de groep kennen en die volledig willen respecteren. Verder is het belangrijk om over een goede uitrusting, goede lichamelijke en geestelijke conditie te beschikken. Dit alles heeft te maken met het aspect veiligheid. Verantwoord zeekajakvaren houdt in dat je een zeker niveau van risico kent en accepteert.

zv p5190016k

Voor het welslagen van een tocht op groot water speelt het materiaal een belangrijke rol. De kajak moet voor het zeevaren geschikt zijn met waterdichte compartimenten, dekbelijning, kompas enz. Dat hoeft natuurlijk niet het allerduurste te zijn wat er te vinden is, er is tegenwoordig in een redelijke prijsklasse heel wat te koop. Ook tweede hands is er veel op de markt te vinden. Maar bij alles geldt: probeer het wel eerst uit, een kajak die niet lekker zit is een ramp! Evenals een kajak die niet bij jouw postuur past en daardoor onhandelbaar is. De kleding is net zo belangrijk, midden op zee moeten uitstappen om andere kleding aan te trekken is geen optie. Een goede anorak, neopreen longjohn met laarsjes of gelijkwaardig materiaal en thermo- onderkleding is wel het minste. Daarbij nog noodzakelijk een zwemvest met een prettig draagcomfort.

zv 01

Bij de Goudse Peddel is een Grootwater Commissie actief die zich bezig houdt met het zeevaren. Ook zijn er twee instructeurs die zich bezig houden met het opleiden en trainen voor zeevaarders. Zij vinden het leuk om allerlei activiteiten aan te bieden van beginnende zeevaarder tot en met gevorderd. Daarbij staan veiligheid en plezier voorop.

Bij de Goudse Peddel is het meestal wel mogelijk om op de plassen een zeekajak uit te proberen, vraag dit even van te voren aan de bar of per e-mail: zeevaren (at) degoudsepeddel.

Zeekajakvaren-commissie:

E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Contactpersoon: Jan Vlak