Blog: Wie groeit daar - Klein hoefblad

Home Blog Blog: Wie groeit daar - Klein hoefblad

Wie groeit daar - Klein hoefblad

Gewoner kan het bijna niet, maar toch ben ik een welkome gast. Heel vroeg in het jaar kondig ik al het voorjaar aan met mijn goudgele bloemen. Hallo, ik ben klein hoefblad, oftewel Tussilago farfara. Waarom ik zo heet is niet helemaal duidelijk. Hoef zou vroeger hoest kunnen zijn geweest, naar de genezende werking die ik heb. Dat komt ook terug in mijn wetenschappelijke naam, Tussilago is afgeleid van hoesten en verdrijven (tussis en agare). Maar net zo goed verwijst hoef naar de vorm van mijn bladeren, die wel iets van een hoef weghebben.

Al vanaf februari kun je mijn bloemen zien. De schubbige bloemstengels groeien uit mijn behoorlijk lange wortelstokken voor de ontwikkeling van mijn blad. De knoppen ontstaan al in augustus in de oksels van mijn bladeren. Mijn blad is een beetje rond met een hoekige rand en met een hartvormig begin. De onderkant is wit viltig en aan de bovenkant zitten fijne haartjes.

Ik ben een echte pionier. Je kunt mij bijna overal vinden, van moerassen rivieroevers tot bos tot bouwplaatsen en zelfs op vervuild terrein. 

Wie groeit daar - Klein hoefblad

Mijn mannelijke bloemen hebben nectar. Insecten maken hier dankbaar gebruik van, bijvoorbeeld een aantal wilde bijensoorten. Wel is het zo dat ik zo vroeg bloei dat veel insecten nog niet actief zijn. Daarom maak ik voor de bestuiving ook gebruik van de wind. Verder worden mijn bladeren graag gegeten door bijvoorbeeld bladluizen en rupsen van verschillende vlinders.

En de mens? Die ontdekte mijn medicinale werking. Tegen hoest, maar bijvoorbeeld ook tegen reumatische pijnen. Maar wees voorzichtig. Trek van mij geen theetje, want teveel klein hoefblad is behoorlijk ongezond.

Auteur: Karen Jansen

Deel op social media